CIN Nedir?
CIN veya Servikal İntraepitelyal Lezyon tedavi edilmediğinde rahim ağzı kanserine ilerleme potansiyeli bulunan kanser öncüsü bir grup hastalığı ifade etmektedir. Kolposkopi işlemi, rahim ağzı kanseri öncü lezyonlarının erken tanısında altın standart olan inceleme yöntemidir.
CIN 1 Nasıl Tedavi Edilmelidir?
CIN 1 tek başına kansere ilerleme olasılığı oldukça düşük olan bir durumdur. Rahim ağzında HPV virüsünün olduğunun patolojik bulgusu olarak tariflenebilir. Kolposkopik biyopsiyle CIN1 tanısı konmuş hastalarımıza herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek duymadan sadece takip öneriyoruz. 6-18 ay içerisinde vücuttan atılma ihtimali %80-90 arasındadır.
CIN 2 -3 Nasıl Tedavi Edilir?
Kolposkopik biyopsi ile tanısı konmuş CIN 2 veya 3 başka bir deyişle yüksek dereceli rahim ağzı kanser öncüsü lezyonları tedavisiz bırakıldığında rahim ağzı kanserine ilerleme olasılığı oldukça yüksek durumlardır. Dolayısıyla bazı özel hasta grupları (gebeler ve 25 yaş altındaki hastalar) dışında mutlaka tedavi edilmelidir. Bu tedavi rahim ağzının cerrahi olarak LEEP veya konisazyon şeklinde çıkarılmasını içermektedir.
CIN 2-3 LEEP işlemi sonrası Nasıl Takip Edilir?
LEEP veya konizasyon ile tedavi ettiğimiz hastalarımızı ilk iki yıl altı ayda bir kontrole çağırıyoruz, bu altı aylık kontrollerde kolposkopi, smear ve hpv testleri normal çıkan hastalarımızı diğer kadınlar gibi normal tarama programlarına alıyoruz.
LEEP ve Konizasyon İşlemleri Nasıl Yapılır ve Uzun Süreli Yan Etkileri Nelerdir?
LEEP ve konizasyon işlemleri, anestezi altında ve ameliyathane şartlarında yapılması tercih edilen işlemlerdir. 20-40 dakika arasında süren operasyonlardır ve genellikle hasta işlemden 3-5 saat sonra evine gönderilmektedir. İşlem sonrası yaklaşık 20-30 gün cinsel ilişki yasağı önerilmektedir.
Uzun dönemde az da olsa kanama (özellikle 10-15. günler arası) ve enfeksiyon riskleri mevcuttur. Nadir görülen bir komplikasyon ise işlem sonrasındaki gebeliklerde erken doğum riskinin çok az da olsa (%1-3) artmasıdır.