Smear Testi Nedir? Smear Nasıl Alınır? Smear Testinin Önemi Nedir?

Smear Testi Nedir? Smear Nasıl Alınır? Smear Testinin Önemi Nedir?

Rahim ağzı kanseri geçmişte yaygın ve ölümcül bir kanser türü iken, günümüzde smear testi, HPV testi ve daha detaylı incelemenin yapıldığı kolposkopi işlemi sayesinde kanser oluşmadan önce tespit edilebilmektedir. Bu testler sayesinde koruyucu ve önleyici tedaviler yapılarak rahim ağzı kanseri ölümlerinin önüne geçilebilmektedir. Bu yazımızda smear testi hakkında çok sorulan ve merak edilen sorulara cevap vereceğim.

Smear Testi Nedir?

Smear testi serviks kanseri ve öncü lezyonlarının tanısında kullanılan rahim ağzından sürüntü alınarak yapılan etkin bir tarama testidir.

Smear Testi Yaptıracak Kişinin Dikkat Etmesi Gereken Nelerdir?

Smear alınmadan önce bazı şartları yerine getirmiş olmanız gerekmektedir. Bunlar;

  • En az iki gün cinsel ilişkiye girilmemiş olmalı,
  • Vajen yıkanmamış olmalı,
  • Vajinal tedavi uygulanmamış olmalı,
  • Muayene dahil tüm jinekolojik girişimlerin yapılmamış olması gerekmektedir.

Smear testi yaptıracaksanız yukarıdaki durumları göz önüne alarak test için randevu alırsanız sonuçların doğruluk oranı artacaktır. Yine de test sonuçlarınız ile ilgili daha garanti bir sonuç almak istiyorsanız kolposkopi yaptırmak diğer bir seçenek olabilir.

Smear Nasıl Alınır?

Smear testi, jinekolojik muayene esnasında, özel bir fırça veya tahta çubuk yardımı ile rahim ağzı bölgesinden salgı alma esasına dayanır. Kesinlikle cerrahi bir işlem değildir. Dokuya zarar vermeyen ve acı uyandırmayan bir uygulamadır. Sürüntü materyali olan salgı, ya lam denilen ince bir cam üzerine yayılır, ya da özel bir sıvı içine koyularak patoloji merkezine gönderilir. Patoloji laboratuvarında boyama işlemlerinden geçirilen cam, mikroskop altında incelenerek, değerlendirilir. Sıvı bazlı sitoloji, konvansiyonel smear’e göre, kanser öncüsü lezyonları saptamada daha duyarlıdır. İnce yayma teknikle veya sıvı bazlı taramada Human Papilloma Virüs (HPV) tayini de yapılabilir.

Smear Testinin Önemi Nedir?

Genellikle rahim ağzı normal hücrelerinin kanser hücrelerine geçişi ani değildir. Belirti vermeyen kanser öncesi hastalıklar, yılda bir smear testi yaptıranlarda, bu dönemde fark edilir. Kanser öncesi hastalıkların tedavisi çok kolay ve başarılıdır. Hasta, kanser teşhisi almadan fark edilmiş ve büyük tedavi işlemleri gerektirmeden tedavi edilmiş olur. Böylece ortaya çıkacak olan bir kanserden de kurtulur. Smear Testini yılda bir yaptırabilen ve bu uygulamayı tüm halka ulaştırabilen ülkelerde Rahim Ağzı Kanseri (Serviks Kanseri) ne nadiren rastlanır.

HEMEN BİLGİ ALIN